Het té warm kleden van je baby

17365 keer bekekenDelen

Het is winter en dat kan je wel merken ook, want het begint al aardig koud te worden. Wanneer je een pasgeboren baby hebt dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je hem of haar goed warm aankleed, zodat hij of zij geen kou vat. Maar wist je dat wanneer je je baby té warm aankleed, dit juist niet goed is?
Wij leggen je uit waarom.

IMG-4630

Fabel of feit?
Ik denk dat onze ouders of grootouders het allemaal wel eens tegen ons hebben gezegd; ‘Kleed je niet te koud aan, want dan wordt je ziek!’. Wat blijkt nou... dit is niet in zijn geheel waar. Wanneer je je te koud aankleed, wordt je niet plotseling verkouden of krijg je de griep. Dit kun je alleen maar krijgen, doordat iemand in je omgeving deze ziektekiemen overgeeft aan jou. Het heeft dus niks te maken met of je bijvoorbeeld geen jas hebt aangedaan wanneer je naar buiten gaat of niet.

Toch komt het wel eens voor dat je nadat je kou hebt gevat je ziek wordt. Dit komt, omdat wanneer je lichaam het koud heeft je meer vatbaar bent voor infecties, omdat je een verminderde weerstand hebt. Je lichaam werkt namelijk keihard om je warm te houden en hierdoor is je weerstand voor virussen minder. Hiernaast kunnen je bloedvaten door de kou ook vernauwen waardoor de toevoer van afweercellen vermindert wat er voor kan zorgen dat virussen zich sneller kunnen vermenigvuldigen.

Omdat de weerstand bij baby’s of kleine kinderen minder goed is dan bij volwassen, wordt het echter wel aangeraden om altijd de kinderen voldoende warm aan te kleden.

Wat gebeurd er als je kindje te warm is aangekleed?
Ondanks dat we hierboven juist aangeven dat het belangrijk is om je baby goed warm aan te kleden, is het ook goed om te weten dat je moet voorkomen dat je je baby té warm aankleed. Een baby kan zijn temperatuur nog niet goed regelen en is ook nog niet in staat om zijn zweet te reguleren. Dit is waarom de temperatuur van een baby snel op kan lopen.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt. Twijfel je of je baby last heeft van warmte-uitslag of een zonnesteek? Neem dan altijd even contact op met je huisarts.

Hoe zorg je ervoor dat de baby niet te warm of te koud is aangekleed?
Hier zijn een paar vuistregels om te checken of je baby warm genoeg is aangekleed.
1. Voel
Wanneer de voeten van de baby aangenaam voelen, dan heeft hij het waarschijnlijk warm genoeg. Je kunt ook goed aan de nek van een baby voelen of hij het koud of warm heeft. Voelt het warm aan? Dan heeft je kindje het niet koud. Wanneer het heet of vochtig aanvoelt dan heeft de baby het te warm. Wanneer het nekje koud aanvoelt, kun je het beste een extra laagje kleding aandoen, want de kans is groot dat hij het te koud heeft.
Daarnaast kun je ook de temperatuur van de baby checken met een temperatuur meter. Wanneer de baby een lichaamstemperatuur heeft van 37.6 graden Celsius, is je baby of ziek, ligt hij in een te warme omgeving of is hij te warm gekleed. Let erop dat je baby geen rood gestuwd hoofd heeft.
2. Laagjes
Een andere handige tip voor het aankleden van baby’s is om altijd één laagje extra aan te trekken bij de baby dan dat jij zelf aan hebt. Dat extra laagje kan dan een rompertje zijn of een vestje.
3. Katoen
Het is belangrijk om kleding te kopen voor de baby die ‘ademen’. Hierdoor krijgt je baby het minder snel té warm. Katoen is hier een goed voorbeeld van. Hiernaast is katoen ook hypo-allergeen.
4. Mutsje
Heb je een pasgeboren baby? Dan is het belangrijk om zowel binnen als buiten een mutsje op te doen. Na een paar weken hoef je je baby alleen buiten een mutsje op te doen

Wat voor kleding voor welke temperatuur?
In de winter is het belangrijk om je kindje goed warm te houden. Binnen is het meestal niet zo koud, maar buiten heb je natuurlijk te maken met wind, kou, regen en misschien zelfs sneeuw. Het is dan ook belangrijk om verschillende laagjes bij je kleine aan te doen. Mochten ze het onder de jas toch te warm krijgen, dan kan je altijd nog een laagje kleding uittrekken.

In de zomer hoef je je baby niet al teveel kleding aan te doen. Houd hierbij wel rekening met de zon. Ben je buiten met je baby? Zorg er dan voor dat de huid van je baby beschermd is tegen de zon met lange mouwen, een hoedje/mutsje en natuurlijk zonnebrandcrème.

De onderstaande infographics kan je als richtlijn gebruiken wanneer je je baby aankleed.

Dit artikel is geschreven door Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Oppas gezocht voor je kleine? Neem dan snel een kijkje op www.Babysits.nl en vind makkelijk en snel een oppas.


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
17365 keer bekekenDelen
Advertentie:
Advertentie: