Premature baby in draagdoek

8110 keer bekekenDelen

Mariska is 33 jaar en woont in Leidschendam. Ze woont samen met Simon en samen hebben ze drie kinderen. Giuliano is 6 jaar, Jazzlyna is 4 jaar en Olivièro is 1 jaar. Mariska is werkzaam op de afdeling Neonatologie in het Juliana Kinderziekenhuis. Ze werkt als High Care Neonatologie verpleegkundige. Ze heeft daar de zorg voor te vroeg geboren baby's (prematuren) en zieke pasgeborenen. En natuurlijk de ouders van de kindjes! In deze blog vertelt ze hier meer over.

79

Premature kindjes dragen in een draagdoek

Geregeld krijgen wij als verpleegkundigen de vraag of ouders hun premature kindje kunnen dragen. En dan hoe en waarmee? 

Ikzelf ben erg fan van dragen, dus wil de ouders dan ook graag goed kunnen adviseren, zodat zij hun kindje veilig kunnen dragen. Eerst vertelde ik hen alleen maar uit mijn eigen ervaring en verwees ik ze voor goed advies door naar een draagconsulent. Ook adviseerde ik om een doek te huren, voordat ze er 1 kochten, om te kijken of het echt wat voor hen is.

Zorgdragen voor professionals in een babydrager

Ik raakte in gesprek met één van onze neonatologen over het dragen. Ook zij is hier erg voorstander van. Maar wilde wel dat dit op de juiste wijze zou gebeuren, omdat we het toch hebben over een zeer kwetsbare groep! Zij vroeg mij of ik met mijn teamleider wilde praten om een opleiding tot draagconsulente te gaan volgen.

Ik ben op internet naar informatie gaan zoeken en heb contact gezocht met een aantal draagconsulentes. Één daarvan attendeerde mij op de opleiding Zorgdragen voor Professionals. Dat sloot precies aan op onze vraag. Hiermee ben ik naar mijn teamleidster gegaan en zij ging ermee akkoord dat ik samen met een collega deze cursus ging volgen.

Begin oktober hebben wij samen de cursus afgerond en mogen wij ons draagconsulent noemen. We hebben veel informatie gekregen over de gezonde baby, maar zeker ook over de prematuur. Hoe kan je die het beste dragen, welke knooptechniek en welke doeken?

De voordelen van buidelen en dragen van prematuren

Wij hebben geleerd dat naast het buidelen op de afdeling, het dragen van prematuren ook heel goed is. Het is beide positief voor:

  • Hechting tussen ouder en kind
  • Vergroot de sensitiviteit en het zelfvertrouwen van de ouders
  • Verlengen van externe draagtijd bij een kortere interne draagtijd
  • Evenwichtige en tevreden kinderen en ouders
  • Minder ademhalingsproblemen en stress van de baby
  • Ouders meer ruimte in dagelijks leven
  • Baby's gedijen beter
  • Baby's kunnen mogelijk vroeger met ontslag.

Implementatie op de afdeling Neonatologie

Wij zijn ons ervan bewust dat niet elke ouder zou willen dragen. Nu zijn we informatie aan het verzamelen van ziekenhuizen die al adviezen geven aan ouders en waar zelfs al gedragen wordt in het ziekenhuis. Daarna gaan we uitzoeken hoe we dit gaan implementeren op onze afdeling. Gaan we alleen adviezen geven voor ontslag, of mogen ouders ook gaan dragen als hun kindje opgenomen ligt? En waar liggen dan de verantwoordelijkheden?

Veel belangrijke zaken die we eerst goed op papier willen hebben voordat we het daadwerkelijk gaan toepassen op de afdeling. Het heeft even tijd nodig, maar we hopen over een half jaar dit toch wel toe te kunnen/mogen passen op onze afdeling in het Juliana Kinderziekenhuis.

Van de week raakte ik in gesprek met een moeder van een extreem prematuur kindje. Het kindje heeft nu de leeftijd van een à terme* baby bereikt en heeft ook een mooi gewicht van bijna 3 kilo.

Moeder gaf aan dat haar kindje vaak onrustig is en stil wordt als het kindje bij mama is. Ik vroeg haar of zij al eens had nagedacht over het dragen van haar kindje. Ze had hier wel over nagedacht, maar wist eigenlijk niet zo goed of het kon.Ik heb haar wat informatie gegeven en gevraagd of zij van mij instructie van het knopen van de geweven doek wilde hebben.

Van een Nederlands merk heb ik een ergonomische geweven draagdoek voor de afdeling gekregen. Deze kreeg moeder van mij en ik had mijn oefendoek van thuis meegenomen. Ik heb twee poppen van de afdeling gepakt. En zo hebben we samen geoefend met knopen. Moeder vond dit erg fijn en kreeg de draagdoek, pop en instructies op papier om zo te oefenen als haar kindje sliep.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf heb ik moeder nog niet gesproken of zij uiteindelijk haar kindje al in de doek heeft gedaan. Maar het belangrijkste is dat moeder heel veel oefent voordat zij het toepast op haar kindje. Veiligheid boven alles.

Ik ben blij dat ik draagconsulente mocht worden en dat ik hopelijk heel veel ouders van premature kindjes kan gaan helpen met een draagdoek!

* À terme staat voor de datum waarop je bent uitgerekend

Meer lezen over Mariskahttps://www.draagdoek.nl/blog/op-vakantie-met-de-draagzak/
Wil je verder  lezen over premature babytjes?  

 


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
8110 keer bekekenDelen
Advertentie:
Advertentie: