Buidelen is net als een draagdoek

4937 keer bekekenDelen

Ellemieke Lankhorst is 33 jaar en getrouwd met Giedo. Samen hebben zij drie dochters. Lotte is 7 jaar, Meike is 4 jaar en Ilse is 1 jaar. Ze is werkzaam als kinderverpleegkundige en lactatiekundige. In deze blog vertelt zij over haar werk in het ziekenhuis. Dit keer gaat het over buidelen, waarin een pasgeboren baby zich voelt als in een draagzak of wikkeldoek.

Buidelen-draagdoek

Hechting, draagdoek en buidelen

Ik ben werkzaam in een perifeer ziekenhuis als kinderverpleegkundige sinds 2005 en sinds 2015 als lactatiekundige IBCLC.  De meeste tijd werk ik in het ziekenhuis op het Vrouw Kind Centrum waar de ouders en de pasgeboren baby bij elkaar verblijven op een suite, ook wanneer de moeder of de baby ziek of te vroeg geboren is. Dit is echt heel fijn voor het gezin aangezien de geboorte van een baby vaak al een grote verandering teweegbrengt. Ik werk drie onregelmatige dagen per week en de andere dagen ben ik thuis voor de kinderen. Lotte en Meike zitten op school en Ilse is gezellig thuis.

Hechting baby en ouders

Baby's... Groot, klein, te vroeg, te laat, ziek en gezond... Tijdens mijn werk komen ze allemaal voorbij. Ik mag werken op een prachtig Vrouw Kind Centrum met ruime suites waarbij ouders en hun baby tijdens hun opname in het ziekenhuis verblijven. Of ze nu een dagje of een aantal weken daar verblijven maakt geen verschil. Het biedt hen privacy en rust in de eerste periode met hun baby. Een groot voordeel van deze suites is dat het daarmee de hechting tussen de ouders en hun baby bevordert.

Gelukkig mogen veel ouders kort na de geboorte met hun baby naar huis maar dat geldt lang niet voor allemaal. Moeders liggen dagen en soms weken naast hun zieke of te vroeg geboren baby. Een van de beste dingen die ouders hun baby kunnen bieden is dan buidelen of ook wel kangaroeën genoemd. De blote baby op de blote borst van moeder of vader; huid op huid contact. De baby ruikt de ouder, voelt de warmte, de hartslag en kan zich zo ontspannen omdat hij zich veilig voelt. Daarbij vindt de baby ook sneller zijn weg naar de borst. Doordat moeders kunnen inroomen tijdens de gehele opname wordt er veel meer en langer gebuideld en komt de borstvoeding sneller op gang. Als lactatiekundige ben ik daarom ook heel blij met de voordelen van deze suites. Waar moeders een aantal jaar geleden nog na 5 dagen naar huis moesten en daarvoor ook al van hun baby gescheiden waren is dit nu niet meer aan de orde.

Buidelen met je baby in het ziekenhuis

 

Buidelen & borstvoeding

Het geven van borstvoeding gaat niet altijd zonder problemen en op de afdeling willen we alle moeders en hun baby's een goede start geven. Gaat het voeden nog niet vanzelf dan kan veel buidelen met de baby al helpen omdat de moeders bewust zijn van de signalen die de baby uitzend zo dichtbij en de baby ligt bijna met zijn neus bij het eten dus bij de eerste signalen kan er direct gedronken gaan worden.

De eerste stap naar dragen in een wikkeldoek of draagdoek

Het buidelen is ook de eerste stap naar het  dragen van de baby. Doordat de hersenen nog niet volledig zijn uitgerijpt en over veel reflexen de baby nog geen controle heeft is hij volledig afhankelijk van zijn ouders. Alle prikkels zoals geluiden, voeding en ontwikkeling die de baby moet verwerken maakt dat ze in het begin meer huilen dan na die eerste maanden en door de baby dicht op de buik te dragen zal het zich veilig voelen en sneller getroost zijn wanneer dat nodig is. Een moeder kan zelfs in de doek of drager voeden waarna de baby direct weer verder kan slapen.

Lactatiekundige Ellemieke in het ziekenhuis

Op de afdeling vraag ik dan ook regelmatig of ouders bekend zijn met het dragen van een baby in een wikkeldoen oftewel draagdoek, of babydrager. En gelukkig zijn er steeds meer ouders die zich hierin hebben verdiept of het om zich heen hebben gezien. Dan neem ik een moment om hen aan te moedigen hun baby bij zich te dragen in de tijd die gaat komen en leg hen uit waarom. Het is dan ook leuk om van ouders later terug te horen hoe fijn het is om hun baby bij zich te dragen en vooral hoe fijn de baby het vindt. Een betere start kun je toch niet wensen?!

Fotografie © Groene Hart Ziekenhuis, Cora van Nieuwkerk.

Wil je meer lezen over bijvoorbeeld premature babytjes of buidelen
https://www.draagdoek.nl/blog/prematuur-in-draagdoek/
https://www.kleinekanjers.nl/informatie/de-nicu-of-icn/buidelen/
 

Wil je meer lezen over Ellemieke
 


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
4937 keer bekekenDelen
Advertentie:
Advertentie: