Voor het eerst in de draagdoek

3014 keer bekekenDelen

Ellemieke Lankhorst is 33 jaar en getrouwd met Giedo. Samen hebben zij drie dochters. Lotte is 7 jaar, Meike is 4 jaar en Ilse viert in april haar 1e verjaardag. Ze is werkzaam als kinderverpleegkundige en lactatiekundige. In deze blog vertelt zij over haar kennismaking en ervaringen met draagdoeken.

Eerstekeer-draagdoek

Ik ben werkzaam in een perifeer ziekenhuis als kinderverpleegkundige sinds 2005 en sinds 2015 als lactatiekundige IBCLC.  De meeste tijd werk ik in het ziekenhuis op het Vrouw Kind Centrum waar de ouders en de pasgeboren baby bij elkaar verblijven op een suite, ook wanneer de moeder of de baby ziek of te vroeg geboren is. Dit is echt heel fijn voor het gezin aangezien de geboorte van een baby vaak al een grote verandering teweegbrengt. Ik werk drie onregelmatige dagen per week en de andere dagen ben ik thuis voor de kinderen. Lotte en Meike zitten op school en Ilse is gezellig thuis.

Draagdoek ringsling Ellemieke

Van onding naar ergonomische draagdoek.

In de tijd dat Lotte is geboren was ik nog niet zo bekend met het dragen maar had ik wel via een beurs kennisgemaakt met een niet ergonomisch draagsysteem waarbij je de baby alvast in de Maxi-Cosi erin kon leggen en daarna zo er uit kon vissen. Ik heb het een aantal keer gebruikt maar had altijd het idee dat ik ze moest blijven ondersteunen met mijn hand, stel je voor dat hij los zou schieten… niet ideaal dus. Toen ze vier maanden was heeft ze nog een weekje gebungeld op vakantie in een andere zak maar daarna hield ik het voor gezien. We hebben toen voor de wandelingen zo´n grote rugzak aangeschaft die eigenlijk alleen mijn man kan dragen. Voor mij is dat echt te zwaar. Met Meike in aantocht zag ik om mij heen toch wat andere draagsystemen voorbij komen die er comfortabeler uitzagen van zoals een draagdoek, een Mei Tai en kliksystemen. Ik schafte een rekbare doek aan waarmee ik na de bevalling heel fijn mijn handen vrij had voor Lotte en ook hadden we aanzienlijk minder huiluurtjes en krampjes. Na het gebruik van een geleende Mei Tai via een vriendin heb ik vervolgens een draagzak aangeschaft welke al heel veel fijne draaguurtjes heeft opgeleverd.

Daar was tie: de draagdoek

Toen ik zwanger was van Ilse was mijn grote wens een mooie geweven draagdoekzodat ik daar langer mee kon dragen dan met een rekbare doek. Heel blij verrast was ik toen mijn collega´s voor mijn jubileum met elkaar een geweven draagdoek hadden gekocht. Ik heb hem thuis direct gewassen en hem geprobeerd soepeler te maken door ermee te slapen, kinderen mee te laten spelen enzovoorts. Vooral de eerste maanden heb ik hem heel veel gebruikt naast de draagzak. Aangezien ze zich daarna wat af begon te zetten in de doek en rustiger zat in de draagzak pak ik de laatste vaker.

Bijna dagelijks gaat ze nog in de draagzak mee naar school. Als ik een keer met de wagen ga weet ik weer waarom ik dat beter niet kan doen in die smalle gangen en tig andere kinderwagens. Geen huilende baby maar een zoete, slapende baby of een die rustig wacht tot het haar tijd is om thuis weer lekker te mogen drinken!

Ik ben misschien geen moeder met een flinke stapel verschillende doeken en dragers maar ik kan het iedereen aanbevelen, en dat doe ik dan ook heel regelmatig, om je kindje bij je te dragen. Een baby heeft negen maanden veilig en warm in je buik meegeschommeld, je stem en hartslag gehoord en wat is er mooier dan die periode daarna voort te zetten dicht tegen de ouder aan, geborgen en veilig voor invloeden van binnen en buitenaf. Door het lichaamscontact ontspant je baby, slaapt hij rustig. Wanneer het ergens last van heeft of schrikt kalmeert het sneller door de veilige geborgenheid.

Doordat ik mijn handen vrij had en Ilse rustig sliep kon ik ook meer aandacht schenken aan de andere twee. Nu ze wat groter is slaapt ze lang niet altijd meer in de draagzak of doek maar zit ze er ook regelmatig in als ze wat jengelig is of wanneer ze graag bij me is en dan kletst ze er vrolijk op los, speelt met een speciale draagketting of kijkt gezellig mee met wat ik aan het doen ben. Kortom, ook nu ze bijna een jaar is genieten we er nog bijna dagelijks van!

- Ellemieke

Wil je meer lezen over Ellemieke?
Wil je net als Ellemieke meer draagervaring krijgen, kun je natuurlijk ook een draagopleding doen. Bijvoorbeeld bij Liefdevol dragen, van Miluska Flooren.

 


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
3014 keer bekekenDelen
Advertentie:
Advertentie: