De vooroordelen over draagdoeken

4099 keer bekekenDelen

Hoewel het gebruik van draagdoeken en draagzakkenvan alle tijden is, is het voor sommige mensen nog relatief onbekend terrein. Vaak gaat dit gepaard met de nodige vooroordelen. Wij zijn benieuwd of jij een van deze vooroordelen wel eens gehoord hebt! En natuurlijk ontkrachten we deze 6 vooroordelen over babydragers meteen maar even ;-)

Vooroordelen

#1 Draagdoeken zijn zweverig en voor geitenwollenstokken-types

Draagdoeken zijn voor iedereen! Het is zonde dat er soms nog een “geitenwollensok-imago” omheen hangt. Nergens voor nodig! Met een draagdoek geef je je kindje warmte en geborgenheid én heb je de handen lekker vrij. Bovendien zijn zóveel draagdoeken en draagzakken op de markt, dat er voor ieder wat wils is. Ben je niet zo van de regenboogdoeken of andere bontgekleurde exemplaren? Geen probleem, kies er een die helemaal past bij jouw stijl. Er zijn ook merken met een stoere denim collectie voor een urban look. Natuurlijk zijn deze babydragers niet alleen mooi, maar ook 100% ergonomisch voor je kindje en passend voor ieder postuur.

#2 Het is moeilijk om een draagdoek te knopen

Misschien sta je in het begin even met je handen in het haar: hóe moet ik die lange lap stof knopen? Maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Om het zo makkelijk mogelijk te maken zijn er veel instructiefilmpjes op youtube te vinden, die je stap voor stap laten zien hoe je babydrager geknoopt of omgedaan moet worden. Ook zit er meestal een handig instructieboekje bij je babydrager met tips en uitleg. Het is een kwestie van veel doen! Je wordt er steeds handiger in. Laat je vooral niet afschrikken; als je het eenmaal onder de knie hebt dan heb je je draagdoek in een handomdraai om. Ben je toch niet zo van het knopen, dan kun je natuurlijk ook altijd voor een kliksysteem gaan.

#3 Het is zwaar om je kindje te dragen in een draagzak

Een veel gehoorde vraag: is het niet ontzettend zwaar, je kindje dragen? Veel mensen vergelijken dit met het gevoel dat je krijgt als je een kind op je arm optilt. Dit houd je niet lang vol. Met een draagdoek is dat anders. Babydragers zijn zo ontworpen dat ze het gewicht van het kindje over je gehele bovenlijf verdelen, zo voelt het niet alsof er gewicht aan je hangt maar is het meer een verlengstuk van je eigen lichaam. Je kindje zit lekker dicht tegen je aan en zorgt er automatisch voor dat je netjes rechtop gaat staan, dit is ook goed voor je eigen lichaamshouding. Misschien moet je in het begin even wennen aan het dragen van je kindje, maarnaarmate je kindje ouder wordt zal ook je rugspier hierin meetrainen. Eigenlijk versterkt het dragen dus je rugspieren!

#4 Het is gevaarlijk om je kindje in een babydrager te dragen

Heel veel merken babydragers zijn ergonomisch verantwoord voor zowel baby als drager. Vaak is dit af te lezen aan de certificeringen die een babydrager heeft gekregen. De ondersteuning van de knieholtes van je kind moet bij ieder systeem eenvoudig aan te passen zijn voor een perfecte pasvorm op iedere  leeftijd. Deze ondersteuning is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van je baby's heupen, ze noemen het ook wel de ergonomische M-houding.

Het ASTM certificaat wordt afgegeven in de VS en wanneer jouw babydrager dit certificaat draagt, dan weet je dat deze aan de allerstrengste eisen voldoet. In Europa is er ook een certificering voor babydragers, deze heet EN13209. Ook voor deze certificering worden de babydragers op allerlei vlakken getest, oa of het materiaal OEKOtex klasse 1 heeft. Het OEKOtex certificaat zegt iets over de herkomst van de materialen en of deze voldoen aan de strenge eisen die er voor baby’s gelden (klasse 1). Het Hip Dysplasia Institute geeft geen certificering af, maar een endorsement of goedkeuring. De professionals van dit instituut bekijken welke babydrager een gezonde heuphouding geeft en heupdysplasie kan voorkomen.

#5 Het is typisch iets voor vrouwen

Oef, zeg dit maar niet te hard. Wij vinden mannen met draagdoek of draagzak juist stoer! Met een draagdoek kan je man of vriend lekker hiken in het bos (met hond! :)) of heerlijk struinen over het strand. De handen vrij, lekker op pad zonder belemmeringen. En zeg nou zelf, is een man achter een kinderwagen dan zoveel stoerder? Welnee! “Heroes don’t wear capes, they wear kids”

#6 Je verwent je kindje teveel als je het draagt

Als je je kindje draagt dan verwen je het teveel, je kind zal nooit zelfstandig leren spelen en slapen, altijd afhankelijk van je blijven. Heb je dat wel eens gehoord? Niets van aantrekken! Een draagdoek biedt je kindje warmte, liefde, veiligheid, geborgenheid en troost. Dit is wat een baby nodig heeft. Ineens is hij of zij daar in die grote, onbekende wereld, dicht bij papa of mama zijn is dan alles wat je baby wil. Dit zorgt voor een goede hechting tussen jou en je kindje en voor een gevoel van veiligheid bij je kindje. Van dit alles kan een baby niet teveel krijgen. Bovendien slapen kindjes vaak juist erg goed als ze gedragen worden. Draag je kindje met een gerust hart, uiteindelijk worden het allemaal zelfstandige, ondernemende individuen. Maar tot die tijd lekker warm en veilig bij papa of mama!

Lees ook het artikel van de Consumentenbond of één van de andere blogs :
https://www.draagdoek.nl/blog/de-voordelen-van-babydragen/
https://www.kraamzorgdewaarden.nl/blog/16-tips-voor-het-vinden-van-de-juiste-draagdoek-of-draagzak


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
4099 keer bekekenDelen
Advertentie:
Advertentie: